Projekat profesora iz Skoplja: Sa turbo smog atomizerima do čistijeg vazduha u gradovima

Profesori Kosta Mitreski sa Fakulteta za informatiku i računarstvo i Živko Davčev sa Fakulteta poljoprivrednih nauka i prehrane razvili su projekat za prečišćavanje vazduha turbo smog-atomizatorom, metodom aerosola.

Istaknuli su da su nakon dve godine testiranja u opštini Kumanovo i opštini Aerodrom zaključili da njihov projekat može smanjiti zagađenje vazduha za 30-70 posto.

Read More

Zašto treba prskati voćke u fazi mirovanja

Zimsko prskanje zauzima značajno mesto u kompleksnoj zaštiti voćaka. Izvodi se u periodu mirovanja vegetacije , tj.od opadanja lišća pa do početka kretanja pupoljaka (fenefaza pucanja pupoljaka).

Temperatura vazduha za vreme  zimskog prskanja treba da je iznad +5 °C. Prskati po mirnom vremenu, bez vetra i padavina (ako na voćkama ima snega prskanje ne izvoditi). Read More

Kako da prskate useve i uštedite 80 odsto preparata

Sa završnicom prolećne setve počinje zaštita useva. Da bi hemijski preparati bili iskorišćeni u potpunosti važno je dobro podesiti brzinu, pritisak i ugao, odnosno pravilno izabrati vrstu i veličinu rasprskivača, završnog elementa prskalice.

Kada dođe proleće stiže i sezona prskanja i važno je skrenuti pažnju proizvođačima da prekontrolišu prskalice. Važno je da se proveri pumpa da li je ispravna, da se očiste filteri, da se proveri da li dobro radi. Najvažnije je dobro izabrati završni element prskalice-rasprskivač. Kroz rasprskivač izlazi tečnost i velika je razlika da li prskamo na crno ili korove u fazi do 3-4 lista recimo kukuruza, ili uljanu repicu koja je u podmakloj fazi razvoja biljne mase“, objasnio je profesor Aleksandar Sedlar. Read More

Rakija od suvih šljiva – tehnologija proizvodnje i saveti

Šljivovica se može praviti i od suvih šljiva. Međutim, suve šljive sadrže i do 50 % šećera, koji onemogućava razmnožavanje kvasca a time i alkoholno vrenje, zbog čega plodove treba pripremiti kako bi se stvorili uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.

Ovo se postiže tako što se na 100 kg suvih šljiva doda 300–350 l vode, zagrejane na 45 °C i ostavi jedan dan da plodovi nabubre. Na taj način sadržaj šećera se svodi na 10–12 % odnosno na količinu koju obično sadrže i sveži plodovi.

Potom se doda aktivni kvasac pa se sve dobro izmeša i ostavi da prevri, a potom se obavlja destilacija. Takođe, ukoliko se zakasni sa berbom šljiva pa plodovi prezre i sasuše se, kljuk treba razblažiti vodom kako bi se vrenje nesmetano obavilo. Rakija od suvih šljiva je veoma slična rakiji od svežih, s tim što ima specifičan ukus i miris.

Od 100 kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara šljivovice jačine 50 Vol. % alkohola.

Internet prezentacija za male poljoprivrednike!

Read More

Srbija je već Silicijumska „oranica“

Srbija ima šansu da u četvrtoj industrijskoj revoluciji prestigne najrazvijenija društva, čulo se na nedavnom Kopaonik biznis forumu. Kako da uhvatimo tu šansu?

Naš trenutni put ka tome omogućava nam razvoj digitalnih tehnologija, saglasni su bili učesnici panela „Digitalna ekonomija: istorijska šansa Srbije“ koji je organizovala Inicijativa Digitalna Srbija.

Na marginama foruma razgovarali smo sa osnivačem BioSens Instituta Vesnom Crnojević Bengin koja kaže da će sve industrijske grane biti zahvaćene tehnološkom revolucijom.

„Mi danas već govorimo o Srbiji kao Silicijumskoj dolini Balkana“, rekla je ona za B92. net.

Read More

Prskalice – od malih za baštu preko leđnih za voćarstvo do ratarskih nošenih prskalica

Kako da odaberete odgovarajuću prskalicu

Za aplikaciju pesticida u ratarstvu se najčešće koriste prskalice. Prskalice su najzastupljenije mašine, od svih mašina, opreme i uređaja za aplikaciju pesticida, u poljoprivrednoj praksi naše zemlje. Slična situacija je i u ostalim evropskim zemljama, s izuzetkom Španije u kojoj su orošivači najzastupljenije mašine za aplikaciju pesticida.

Koji su radni delovi prskalica?
Tipična prskalica se sastoji od rezervoara, pumpe, sistema za mešanje, sprovodnih cevi, regulatora pritiska, mernih instrumenata, prskajućih krila i raspršivača. Bilo da imate voćnjak, vinograd ili baštu, prskalice su neophodne kako biste na pravilan način gajili svoje biljke. Evo kako se dele sve prskalice:

Read More

Evo kako se najefikasnije koriste prskalice

Na pitanje kako se pravilno primenjuju pesticidi putem rasprskivača ili dizni dugo se čekao odgovor.  Kompanija „Syngenta“ odlučila je da da adekvatan i poučan odgovor na njega.

Aleksandar Sedlar, iz kompanije „Syngenta“, objasnio nam je kako bi trebalo pravilno i isplativo koristiti preparate za zaštitu bilja.  

Apsolutno je neophodno dizne i radne parametre, pritisak i brzinu kretanja prskanja, birati prema tretmanu. Merenjima koja smo radili sa Syngentinim preparatima Cherokee, Amistar, Calaris Pro i drugim pokazali smo da jedna TF-a dizna može da obezbedi 1,2 litra od primenjene doze od 2 litra, a obične 0,4.“

Read More

Pre primene pesticida ovo obavezno pročitajte!

Pre primene pesticida, potrebno je ukazati poljoprivrednim proizvođačima na pravilno mešanje pesticida. Postoji potreba primene odjednom više pesticida, jer se sa takvim tretmanom suzbija više štetnih organizama. Obavezno pre primene pesticida pročitati deklaraciju i uputstvo za primenu pesticida. U uputstvu je označeno za svaki pesticid sa kojim pesticidima se ne sme mešati. Zakonom je regulisano  da  je obavezno pridržavanje ovih uputstava. Ako u uputstvu ne piše sa kojim se pesticidima ne sme mešati dati pesticid, potrebno je uraditi test kompatibilnosti.

Read More

ZAŠTITA ATOMIZERA I PRSKALICA ZIMI , KONZERVACIJA OPREME ZA PRSKANJE

Konzervacija (zimsko skladištenje) prskalica, atomizera i opreme za prskanje 

Konzervacija prskalice je najvažnija mera održavanja pre zime

Kupovina pogonske ili priključne poljoprivredne mehanizacije neretko za prosečnog poljoprivrednika sa ovih prostora znači i značajno izdvajanje iz budžeta gazdinstva za ove namene ili pak, nepopularno, zaduživanje. Baš zbog toga većina poljoprivrednika čuva svoju mehanizaciju tako što je redovno održava, servisira, čisti i konzervira za period kada mašine „odmaraju“.

Konzervacija ATOMIZERA I PRSKALICA je vrlo značajna, jer ostatak tečnosti u njihovim delovima može tokom zime zamrznuti i dovesti do neželjenih posledica.

Pravilnu pripremu prskalice, atomizera pre zime treba obaviti na sledeći način:

Jesenje plavo prskanje koštičavih voćaka

Posle zabrane upotrebe tzv „žutih sredstava“ (kreozan, selinon i dr.), uporno ukazujemo na potrebu ZAŠTITE VOĆAKA bakarnim preparatima u jesen, na kraju vegetacije. 
Masovnija pojava simptoma bakterioza na breskvama u leto 2011. godine na području Smedereva i okoline posledica su infekcija ostvarenih u toku mirovanja vegetacije prethodne ili ranijih godina. 

Zato, ponovo ukazujemo i podsećamo:

Jesenje plavo prskanje je obavezno za koštičavo voće

Za ovo prskanje se koriste bakarni preparati, iz kojih oslobođeni bakarni joni imaju baktericidno i fungicidno delovanje.

Zašto i čemu PLAVO prskanje koštičavog voća?

Ovim prskanjem treba zaštiti stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore,rak-ranama, mumificiranim plodovima i sl.
Svako prodiranje bilo kog od ovih patogena u drvo voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji i do skraćivanja dužine života voćke i dužine eksploatacije zasada.

Read More