Ključ uspeha za bolji prinos voća je redovno i pravilno orezivanje

Nekoliko godina nakon sadnje voćnjaka, većina voćaka izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu jeste da sve bude redovno i pravilno orezano. Iako se rezidba često predstavlja kao komplikovan posao, to zapravo nije tako.

Postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti orezivanje voćaka. Dobre makaze za orezivanje su jedan od glavnih alata u voćarstvu i vinogradarstvu. Na taj način dobijaju se odličnirezultati kod velikog broja različitih vrsta voćaka. Orezivanje voćaka pospešuje njihov rast, omogućava adekvatan oblik i uklanja nepotrebne delove biljke.

Stručnjaci napominju da treba izbegavati kupovinu jeftinih modela makaza sa cenom manjom od 15€, jer one ne mogu obezbediti radnu upotrebu dužu od 60 radnih sati. Kvalitetan model makaza ima radni vek i preko 1.800 radnih sati.

Orezivanje voćaka sastoji se iz tri dela. Prvi korak je čišćenje, odnosno orezivanje grana koje su se osušile tokom godine i koje su oštećene ili slomljene. Neophodno je ukloniti i one mladice koje rastu direktno iz stabla drveta. Drugi korak je proređivanje. Treba ukloniti neke od grana koje rastu nadole, ali i sve one koje se gusto ukrštaju i preklapaju sa drugim granama. Treći korak je friziranje. Cilj friziranja je da grane postanu deblje i kraće. Tako drvo daje veći prinos i ne ide u visinu i širinu.

Postoji dva osnovna tipa makaza: kuker i bajpas. Na našim prostorima zastupljena je i podela na male, velike i profesionalne makaze.

makaze za orezivanje
Kuker makaze za orezivanje
makaze za orezivanje
Bajpas makaze za orezivanje

Makaze za orezivanje mogu da seku grane čak 2-3 centimetara debljine.

Kada je reč o odnosu cene i kvaliteta makaza za orezivanje, kvalitetne makaze moraju da imaju kvalitetnu metalnu oprugu koja posle svakog stiska ručica, vraća makaze u prvobitan oblik. Od velikog je značaja da li je ta opruga prošla specijalna testiranja u laboratorijama gde mašina robot vrši stisak opruge, a računar broji koliko hilljada puta feder može da izdrži konstantan pritisak sličan onom na vinogradarskom polju bez deformiteta.

Postoje modeli makaza koji se sastoje samo iz dva dela, odnosno i oštrica i rukohvat iskovani su iz jednog parčeta čelika. Ovako napravljen tip makaza je praktično neuništiv i može trajati godinama.

Saveti za uspešnu rezidbu voćaka:

  • Makaze za rezanje treba da budu oštre;
  • Preseke deblje od 5 centimetara treba premazati voskom za kalemljenje;
  • Neophodna je dezinfekcija makaza alkoholom, kako bi se izbeglo širenje bolesti;
  • Orezano drvo treba ukloniti, kako bi se sprečilo širenje bolesti na zdrave delove;
  • Nakon rezidbe treba izvršiti zimsko prskanje voćaka.

Makaze za orezivanje u zavisnosti od potreba voćara ili vinogradara mogu se podeliti u nekoliko kategorija:

Male: bajpas, rečet, kuker i anvil;

Velike: loopers;

Profesionalne makaze: pneumatske makaze za orezivanje i električne makaze za orezivanje koje u sebi sadrže bateriju koja se puni.

Bypass su najpopularnije i najprilagodljivije makaze za orezivanje na tržištu. Ove makaze najčešće se koriste u rezidbi vinograda i kod nas ih rezači nazivaju vinogradarske makaze. Imaju dva zakrivljena sečiva koja podsećaju na polumesec. Jedno sečivo je kao nož i veoma je oštro, dok je drugo zatupljeno.

Ove makaze ne prave nikakva oštećenja na biljkama, idealnE su za orezivanje vinove loze, orezivanje ruža, breze, bambusa, orezivanje ukrasnog nara, kao i mnogih drugih mekih biljaka.

Najosnovniji modeli ovih makaza mogu se naći po ceni od ispod 1.000 dinara.Stručnjaci preporučujumodel FalketArt 2096ili Tick 40. Makaze koje se svrstavaju u klasu profesonalnog alata mogu se kupiti po ceni od 5.000 dinara i vipe. Stručnjaci preporučuju Felco 2 Felco 7 makaze.

Što su sečice bliže jedna drugoj pri otvaranju i zatvaranju makaza, to prave bolji rez.

Kuker i Anvil makaze za orezivanjerade po principu giljotine sa oba sečiva i ne zahtevaju napor kao Bypass modeli makaza. Idealne su za grane prečnika 10 milimetara. Kuker makaze za orezivanje se primenjuju za odsecanje debljih grana koje su zrele.

Kuker makaze imaju dva sečiva. Prave potpuno ravan rez, ali su teže od drugih makaza. Anvil i Kuker makaze su jako sličnog oblika, s tim da kuker makaze imaju nož i sa gornje i sa donje strane. Taj tip makaza  je najpopularniji kod rezača voća i zbog toga ih zovu voćarske makaze.

U hobi klasi stručnjaci preporučuju Tick 60 (Tip Anvil) koji ne košta preterano ali za neke osnovne potrebe završava posao u voćnjaku.

U srednjoj klasi preporučuju Falket Art 2209 (Tip Kuker) Italijanksog proizvođača Falket koji za osrednju cenu od 3.480 dinara nudi standardan evropski kvalitet.

U profi klasi preporučuju model FELCO 31 (Tip Anvil) koji nam dolazi izŠvajcarske. Mogu se kupiti po nešto većoj ceni od druga dva brenda, ali i nude veću udobnost u radu. Svaki detalj na njima je izrađen od čelika koji je prošao specijalan način obrade.

Žbunaste vrste biljaka kao što je aronija i borovnica, mogu se orezivati i to im pomaže da što više porastu, da stvarno postanu visokožbunaste i opravdaju svoje ime. Međutim, ako se žbun ostavi kako se sam formirao,biće mu otežan rast u visinu. Zbog toga, one donje, sitne grančice, treba orezati i ostaviti dva-tri pruta na kojima treba očekivati rod.

Rečetmakaze za orezivanje imaju specijalan mehanizam koji čini lakšim velike prečnike grana prilikom rezanja.

Postepenim stiskanjem mogu se napraviti rezovi tako što se otpusti ručica makaza pa opet stisne i tako nekoliko puta a da se sečice ne pomeraju odnosno opuštaju. Narodski rečeno: “da više puta škljocnu”. Dosta su slične anvil makazama.

Osnovni modeli ovakvih makaza mogu se kupiti po ceni od 15 do 20 evra, a profi rečet makaze za orezivanje po ceni od 40 do 60 evra.

Lupers (Loopers) su makaze sa produženim drškama i poznate su po nazivu velike makaze za rezidbu jer treba upotrebiti obe ruke. Zbog produženih drški koriste se za rezanje grana koje se nalaze visoko na stablu ili u unutrašnjosti krošnje.

Odlične su za rezidbu višegodišnjih delova vinove loze, visokih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućavaju orezivanje bez upotrebe velike snage. Velike makaze za orezivanje koriste se kao pomoćne makaze u rezidbi i mnogi ih zovu – pomoćne makaze.

Pravilan rez uvek je ukošen u odnosu na pupoljak i oko 1 cm iznad samog pupoljka. Pri orezivanju treba paziti da se ne reže ukoso prema pupoljku. Veći rezovi (širi od 1cm) premazuju se kalemarskim voskom, kako bi se zatvorila “otvorena vrata” kroz koja mogu prodreti brojni štetni mikroorganizmi i insekti.

Hobi klasa Lupers makaza su one koje nemaju mehanizam,odnosno oprugu. Samim tim, mora se koristiti svoja snaga i energija za seču grana i svaki put ih otvarati i zatvarati.

Teleskopske makaze za orezivanje voća

Osim makaza sa dve dugačke drške za rezidbu sa zemlje, koristi se teleskopske rezač koji ima jednu teleskopsku šipku na čijem kraju se nalaze makaze za orezivanje grana koje su nedostižne za obične i Lupers.

Otvaranjem teleskopa dobijaju se makaze dužine 4 metra, ako na to dodamo našu visinu i raspon ruku, što predstavlja seču grana na visinama preko 6 metara.Pritisak na makazama se vrši pomoću kanapa. Postoji poluga pomoću koje se vrši pritisak na noževe. Na teleskopski rezač može se prikačiti umesto makaza i testera, pa sa njom prerezati grana veće debljine.

Makaze za orezivanje – pneumatske

Spadaju u kategoriju profesionalnih makaza za orezivanje. Intenzivno se proizvode zadnjih 30 godina. Njihova glavna karakterisitka je rad bez preteranog napora ali mora se posedovati kompresor i dugačko crevo kojim se dovodi pritisak u same makaze. Benefit pneumatskih makaza naročito dolazi do izražaja kod orezivanja grana većih prečnika.

Voćke se orezuju od jeseni (nakon završetka vegetacije), zimi i do početka proleća, dok je stablo u mirovanju. Letnje orezivanje, takozvano korektivno, obavlja se početkom leta, da bi se postigli što kvalitetniji, obojeniji plodovi i rasteretila voćka, pa tako omogućila dobra provetrenost krune.

Piše: Milica Lukić, magistar poljoprivrede

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.