Projekat profesora iz Skoplja: Sa turbo smog atomizerima do čistijeg vazduha u gradovima

Profesori Kosta Mitreski sa Fakulteta za informatiku i računarstvo i Živko Davčev sa Fakulteta poljoprivrednih nauka i prehrane razvili su projekat za prečišćavanje vazduha turbo smog-atomizatorom, metodom aerosola.

Istaknuli su da su nakon dve godine testiranja u opštini Kumanovo i opštini Aerodrom zaključili da njihov projekat može smanjiti zagađenje vazduha za 30-70 posto.

Istaknuli su da su ispitivanja obavili pozajmljenom opremom sa izuzetnim rezultatima, predstavnici opštine Kumanovo odlučili da metodu primene u svom gradu, do sada, sa pozajmljenom mašinom, a u budućnosti sa turbo smog raspršivačem u vlasništvu opštine.

– Bilo bi sjajno implementirati našu metodu aerosola, koja će se koristiti ne samo zimi, kako bi se smanjile čestice PM10, nego i letnje vrijeme za čišćenje prizemnog ozona koji prelazi granicu od 120 mikrograma po kubnom metru, jedan od pet problema za zagađenje vazduha, istakao je Mitreski. On je istakao da će se mašine koristiti tokom cele godine, jer se osim čišćenja vazduha mogu koristiti i za čišćenje snega, za sanaciju puteva

Davcev je naglasio da je sama metoda imitacija kiše, ukazujući da je to mala investicija. On je rekao da je u Skoplju potrebno oko šest kompleta, traktora i atomizera. – Proračun je da ako se turbo-smog-atomizer koristi preko noći, troškovi su oko 200 eura, rekao je Davčev.

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.