Kako da prskate useve i uštedite 80 odsto preparata

Sa završnicom prolećne setve počinje zaštita useva. Da bi hemijski preparati bili iskorišćeni u potpunosti važno je dobro podesiti brzinu, pritisak i ugao, odnosno pravilno izabrati vrstu i veličinu rasprskivača, završnog elementa prskalice.

Kada dođe proleće stiže i sezona prskanja i važno je skrenuti pažnju proizvođačima da prekontrolišu prskalice. Važno je da se proveri pumpa da li je ispravna, da se očiste filteri, da se proveri da li dobro radi. Najvažnije je dobro izabrati završni element prskalice-rasprskivač. Kroz rasprskivač izlazi tečnost i velika je razlika da li prskamo na crno ili korove u fazi do 3-4 lista recimo kukuruza, ili uljanu repicu koja je u podmakloj fazi razvoja biljne mase“, objasnio je profesor Aleksandar Sedlar.

Prskalice – nekad i sad

Veličina kapljica, oblik i ugao izlaznog mlaza, odnosno količina tečnosti koja je neophodna za zaštitu, nije ista za sve biljke. Ukoliko se dodatno ne povede računa o izboru i pripremi prskalica, tretirane površine neće biti kvalitetno pokrivene, a gubici su ogromni.

„Radili smo egzaktna merenja na korovima i sa odličnim rasprskivačem dobili smo podatak da sa klasičnim diznama na biljku od primenjenog stiže od 20-30 odsto. Znači ako ste primenili 1l na biljku je stiglo 200ml. Dok uz odgovarajući rasprskivač, mi izdvajamo dvomlazne, dobijate procenat od 60-65 odsto. Duplo veća količina stigne gde je potrebno“, rekao je profesor Sedlar.

Od početka prskanja, profesor Sedlar redovno boravi na terenu i pruža pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

„Glavni problem je navika, ne žele promene. Ljudi moraju da shvate da cenu diktira tržište, a vi sve što možete da uradite je da smanjite trošak. Ako ne radite na tome da smanjite trošak, odnosno radite uvek isto, uvek ćete imati jednaku zaradu, a nekada i nikakvu“, ističe profesor Aleksandar Sedlar.

Probajte ovih nekoliko saveta za proveravanje i podešavanje vaše prskalice! Nećete se pokajati!

Zaludno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftiniji, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo hemijsko prskanje useva izvršili sa ispravnim i odgovarajuće podešenim prskalicama. Savet stručnjaka je da se posebna pažnja posveti završnim elementima-rasprskivačima. Sa kupovinom odgovarajuće dizne uštedi se novac, a kasnije i prinosi budu veći.

Sagovornik:

Profesor Aleksandar Sedlar, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Preuzeto sa sajta: agromedia.rs

1 Comment

  • Loš izbor rasprskivača donosi velike novčane gubitke i uništava ekosistem

    […] Proizvodnja i primena sredstava za zaštitu bilja dobija u savremenom životu sve veći toksikološko-epidemijski karakter. Prema nekim podacima bez primene pesticida dobijalo bi se samo do 30% današnjeg prinosa velikog broja hranljivih produkata. Rešenje problema mora biti globalno, do tada, svako može da počne sa čišćenjem u svom dvorištu, za početak pravilnim izborom rasprskivača. […]

  • Write a Comment

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.