Rakija od suvih šljiva – tehnologija proizvodnje i saveti

Šljivovica se može praviti i od suvih šljiva. Međutim, suve šljive sadrže i do 50 % šećera, koji onemogućava razmnožavanje kvasca a time i alkoholno vrenje, zbog čega plodove treba pripremiti kako bi se stvorili uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.

Ovo se postiže tako što se na 100 kg suvih šljiva doda 300–350 l vode, zagrejane na 45 °C i ostavi jedan dan da plodovi nabubre. Na taj način sadržaj šećera se svodi na 10–12 % odnosno na količinu koju obično sadrže i sveži plodovi.

Potom se doda aktivni kvasac pa se sve dobro izmeša i ostavi da prevri, a potom se obavlja destilacija. Takođe, ukoliko se zakasni sa berbom šljiva pa plodovi prezre i sasuše se, kljuk treba razblažiti vodom kako bi se vrenje nesmetano obavilo. Rakija od suvih šljiva je veoma slična rakiji od svežih, s tim što ima specifičan ukus i miris.

Od 100 kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara šljivovice jačine 50 Vol. % alkohola.

Internet prezentacija za male poljoprivrednike!

Evo gde za vikend na dobru čašicu

Za dane vikenda u Pranjanima održaće se 15. svetska manifestacija posvećena rakiji, poznatija kao Rakijada.

Manifestaciju će u subotu otvoriti profesor  Miladin Ševarlić,  koji će održati predavanje na temu ,,Poljoprivreda, selo, zadrugarstvo”. Predavanje će se održati u parohijskom domu sa početkom u 18 časova.
Prema rečima jednog od organizatora “Rakijade” Nikole Stanojevića, za nedelju koja je glavni dan biće organizovan bogat program i zanimljiva zabava za posetioce.

,,Planirano je da program počne tačno u podne tradicionalnim koncertom KUD “FRA” iz Čačka, koji je sa nama duži niz godina. Naravno ova manifestacija ne bi bila prava bez trubača. Ovog puta podržaće nas trubački orkestar Igora Ljuce”, rekao je Stanojević za Glas zapadne Srbije.

Nakon koncerta sledi glavni deo manifestacije, takmičenje u ispijanju prepoznavanju vrste i jačine domaće rakije, izvlačenje nategom iz bureta i prelazak preko grede . Celo takmičenje nadgledaće troje sudija koji će dodeljivati određen broj bodova za svaku disciplinu, na kraju će sabrati sve bodove i proglasiti pobednika.

 

Izvor: Izvor: http://www.glaszapadnesrbije.rs

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.