Prskalice – od malih za baštu preko leđnih za voćarstvo do ratarskih nošenih prskalica

Kako da odaberete odgovarajuću prskalicu

Za aplikaciju pesticida u ratarstvu se najčešće koriste prskalice. Prskalice su najzastupljenije mašine, od svih mašina, opreme i uređaja za aplikaciju pesticida, u poljoprivrednoj praksi naše zemlje. Slična situacija je i u ostalim evropskim zemljama, s izuzetkom Španije u kojoj su orošivači najzastupljenije mašine za aplikaciju pesticida.

Koji su radni delovi prskalica?
Tipična prskalica se sastoji od rezervoara, pumpe, sistema za mešanje, sprovodnih cevi, regulatora pritiska, mernih instrumenata, prskajućih krila i raspršivača. Bilo da imate voćnjak, vinograd ili baštu, prskalice su neophodne kako biste na pravilan način gajili svoje biljke. Evo kako se dele sve prskalice:

Male prskalice

Male prskalice su obično zapremine do jednog litra i ovakve prskalice se koriste za klasično prskanje i fajtanje manjih biljaka. To mogu biti ručne prskalice za povrtarstvo, cveće i slično. Njima se lako rukuje i veoma su pogodne, ali se ne mogu upotrebljavati za veću površinu.

Manje prskalice su praktične i lepo raspršuju prostor, a mogu imati više namena: tretiranje biljaka zaštitnim sredstvima, prihrana, orošavanje i osvežavanje cveća.
Prskalice prelaznog tipa
Ove prskalice mogu imati istu namenu kao i male prskalice, ali se često koriste i za tretiranje većih biljaka i prskanje do visine koju čovek može da dosegne rukom. To su uglavnom klipne prskalice i mogu imati zapreminu od dva ili tri litra.

Prskalice prelaznog tipa mogu postići dobar pritisak, a posebno su pogodne za prskanje nižeg voća, vinove loze, povrtarskih kultura i slično. Ukoliko se odlučite za njih, trebalo bi da znate da su one takođe lake za upotrebu, da formiraju kvalitetan mlaz i da mogu dobro da rasprše čestice, što je presudno za kvalitetno tretiranje.

Ramene i leđne prskalice

Ukoliko se odlučite za tretiranje voćarskih vrsta ili većih biljaka, trebalo bi da koristite prskalice malo većih dimenzija, koje postižu kvalitetniji kapacitet prskanja.
Klasične ramene prskalice odlične su za zimsko prskanje voća, ali i za celogodišnje tretiranjesredstvima koje želimo da koristimo. One mogu biti zapremine od 5, 8 ili 10 litara. Veće od njih su leđne prskalice koje su naročito dobre jer je 20 litara mnogo lakše nositi na leđima, nego u rukama. Zbog velike zapremine takve prskalice nećete morati često da punite.

Prskalice za herbicide

Osim standardnih prskalica za herbicide postoje i prskalice s CDA tehnologijom (Controlled Droplet Application). Osnovni princip CDA tehnologije je formiranje hemijskih rastvora u uniformnoj veličini kapljica koje možemo definisati kao optimalne za aplikaciju. Princip rada je jednostavan, sredstvo gravitacijski dolazi do glave prskalice, gde pada na pločicu koja se okreće te se sredstvo uniformno rasprskuje po površini. Elektro motor u glavi se pokreće  baterijama. Odlika Takvih prskalica je smanjenje potrošnje vode i herbicida.

Traktorske prskalice

 

Nošene traktorske prskalice su prvenstveno namenjene zaštiti ratarskih i povrtarskih kultura. Rad sa njima je jednostavan i pouzdan. Od ostalih prskalica ovog i većeg kapaciteta prisutnih na tržištu izdvajaju se i vučene prskalice. Njihova namena je zaštita ratarskih kultura na velikim površinama. Rezervoar omogućava dugu autonomiju prskanja.

Ono na šta treba da obratite pažnju je i da nikako ne smete da zaboravite i da je za ovaj posao veoma važno da imate odgovarajuću zaštitnu opremu, kao što su rukavice, maske, kape, pa čak i odela za prskanje ukoliko koristite hemikalije.
Jedino uz pomoć kvalitetne prskalice možete da izvršite dobru i pravilnu zaštitu cele biljke i tako iskoristite sva svojstva sredstava koje koristite.

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.