PROGRAM PRSKANJA VOĆAKA

Štetni insekti prezimljavaju u različitim stadijumima na voću pa je prvo prolećno prskanje voća jako važan deo celokupne zaštite, pre svega kao deo preventivne zaštite od raznih bolesti. Kako bi se sprečio negativan uticaj štetnih insekata pri kretanju vegetacije, treba uraditi preventivno prvo prskanje, a to naročito vredi za starija i zapuštenija stabla.

Jabuka i kruška

Zimsko prskanje se vrši pod povoljnim vremenom u toku zime, ali je najbolji uspeh ako se prskanje izvrši pred samo kretanje vegetacije. Preparati za prskanje su: kreozan, žuto ulje ili tečni gebutoks ili frutapon 7E. Prskanje pre cvetanja, između 10. i 15. aprila, vrši se sredstvima: ortocid, bakarni kreč, kaptan, faltan, radociran. Protiv pepelnice se prska kosanom, karatanom, mikroluksom i sumbaritom.

Prvo prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, uz dodatak diazinona ili gardona ili sistemina. Drugo prskanje posle cvetanja vrši se oko 15. maja, kao i prethodno, a protiv pregljeva se upotrebljava galekron ili kofumin. Treće prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, krajem maja. Četvrto prskanje vrši se oko 15. juna kao i prethodno. Jabuke treba prskati protiv pepelnice kosanom ili kaptanom svakih 15 dana. Nadalje svakih 15 dana treba ih prskati basudinom ili sevinom, lebajcidom i sličnim preparatima.

Dunja

Zimsko prskanje se vrši u isto vreme i istim preparatima kao za jabuku i krušku. Prvo prskanje obavlja se pre cvetanja bakarnim krečom. Drugo prolećno prskanje obavlja se odmah posle precvetavanja sa ortocidom ili benlejtonom sa dodatkom dijazinona. Treće prolećno prskanje vrši se 15 dana posle drugog prskanja istim preparatima kao za drugo.

Breskva

Zimsko prskanje se primenjuje u isto vreme i istim preparatima kao jabuka i kruška. Prskanje pre cvetanja vrši se preparatima: bakarni kreč, radociran i ciran. Prvo prskanje posle cvetanja vrši se dimetonom, ili fosfamidom, ultracidom ili kosanom. Drugo prskanje se obavlja 20 dana posle prethodnog sa istim preparatima. Drugo i treće prskanje obavlja se u razmaku od 20 dana sa istim preparatima kao u drugom prskanju sa dodatkom merestana ili akricida. Jesenje prskanje vrši se posle opadanja lišća protiv kovrdžavosti i rešetavosti lišća radociranom ili kuprablaom.

Kajsija

Prvo prskanje se primenjuje posle cvetanja preparatima: ortocidom, kaptanom, ortofalanom, radociranom i ditanom. Drugo prskanje obavlja se 15 dana posle prethodnog prskanja, a koriste se sredstva: sistemin, dimeton, ultracid, diazinon i gardona.

Šljiva

Zimsko prskanje se primenjuje pre kretanja vegetacije, a koriste se isti preparati i na isti način kao za jabuku i krušku. Prvo prolećno prskanje vrši se posle precvetanja sa sredstvima ortocidom, cinebom i bakarnim krečom. Drugo prskanje obavlja se 15 dana posle prvog prskanja sa istim preparatima kao i sa prethodnim. Treće prskanje vrši se oko 15. juna sa istim preparatima kao i za drugo prskanje. Rane sorte treba oprskati dimekronom posle precvetanja.

Trešnje, višnje i marele

Zimsko prskanje se primenjuje u toku zimskog perioda na isti način u isto vreme i sa istim preparatima kao za jabuku i krušku. Pre cvetanja vrši se prskanje diazinonom. Prvo prskanje posle cvetanja obavlja se preparatima ortocidom, ili cinebom sa dodatkom diazinona. Drugo prskanje vrši se u drugoj polovini maja preparatima melpreksom ili tijaminom ili dominonom. Treće prskanje se izvodi 15 dana posle drugog prskanja sa preparatima melpreksom ili delonom. Napomena: preparati se koriste prema uputstvu štampanom na pakovanju.

Prskanje sitnog jagodastog voća

Ogrozd se prska pre cvetanja preparatima lindanom, diazinonom, fenitrotinom. Prskanje posle cvetanja izvodi se istim preparatima kao u prethodnom prskanju. Prskanje protiv pepelnice obavlja se u proleće, po pojavi prvih pega na lišću, benomilom ili triforinom. Prskanje protiv rđe vrši se pred otvaranja pupoljaka sa cinebom, dianom ili tiranom. Ovo prskanje treba ponoviti odmah posle precvetavanja.

Ribizla

Prvo prskanje se vrši rano u proleće, pred kretanje vegetacije, jednim od sledećih preparata: kreozanom, žutim uljem ili gebutoksom. Drugo prskanje se obavlja kosanom, pred otvaranje cvetova, protiv pepelnice i pegavosti lišća. Treće prskanje izvodi se posle precvetavanja’ sa istim preparatom kao za drugo prskanje, uz dodatak malationa. Četvrto prskanje obavlja se 15 dana posle trećeg prskanja s ortocidom ili cinebom sa dodatkom malationa.

Malina

Prvo prskanje obavlja se pre kretanja vegetacije, i to bakarnim krečom. Drugo prskanje obavlja se pre cvetanja sredstvima cinebom ili ortocidom sa dodatkom diazinona ili matiola. Treće prskanje se vrši kad malina precveta. Prska se istim sredstvima kao i pri drugom prskanju.

Kupina

Prvo prskanje se vrši kada lastari porastu 40 cm, i to protiv rđe lastara. Prska se bakarnim krečom ili benlejtom. Drugo prskanje se vrši oko dve nedelje posle prvog prskanja istim preparatima kao kod prvog prskanja.

Jagoda

Prvo prskanje izvodi se u proleće pre cvetanja sa preparatima ortocidom ili cinebom uz dodatak diazinona. Drugo prskanje izvodi se 15 dana posle prvog prskanja sa istim preparatima kao i za prvo prskanje. Treće prskanje vrši se odmah posle berbe, i to bakarnim krečom. Napomena: Preparati se koriste prema uputstvu koje je naznačeno na pakovanju.

Program zaštite leske

Lešnik je voće koje se kod nas gaji sve više. Postoji kao žbun i kao stablašica.
Lešnik postiže dobru cenu i postoje najave da će biti sve više tražen od stranih konditorskih kompanija.
Lešnik nije preterano komplikovan za zaštitu, ali se mora štititi, najvažnija zaštita je protiv lešnikovog surlaša i protiv truleži ploda. Treba naročito obratiti pažnju da je leski vreme vegetacije drugačije nego na ostalom voću, pa imamo tako situaciju da zavisno od sorte i vremenskih uslova, leska cveta od decemba do marta, dok ostalo voće miruje.

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.